уторак, 24. јун 2014.





БИОГРАФИЈА    
Ђорђевић Душан (Д. Требешиње код Врања, 27.6.1951. год.), учитељ, професор педагогије и педагошки саветник од 1990. Год.
Основну школу завршио је у свом родном селу (I-V разред) и суседном селу Тибужду. Као одличан ученик основне школе успешно полаже пријемни испит и уписује петогодишњу средњу Учитељску школу у Врању 1964. г.
У средњој школи, одличан ученик, Члан више секција и школског хора, активан омладинац. Литерарна секција му је најдража. Пише поезију и учествује на литерарним сусретима ученика, песника, учитељских школа из Врања, Пирота, Алексинца и осваја трећу награду. Дипломирао је 1969/70. године, а Филозофско-историјски факултет у Скопљу наставља од следеће школске године. Изабрао је групу педагогија-филозофија као две најсродније научне дисциплине. Дипломирао је о року, године 1975.

Стваралаштво

У струци, претежно се бавио дидактичко-методичким и стручно педагошким и истраживачким радом. Објавио је више десетина стручних радова у педагошкој периодици.
Објављивао чланке, расправе и поезију још и у Политици експрес, Народним новинама, Врањским новинама, Студентском збору (Скопје), Збивањима (омладинском листу, Ниш). У часопису Школски час 5/08 представљено је стваралаштво у поезији на 6 страна под називом "Ствараоци за катедром".

Књиге

  1. Монографија ШОСО "14. октобар" Ниш Наших 20, 30, 60 година, коаутор, Просвета, Ниш, 1997. г.;
  2. Култура здравог живота, Еколошко васпитање, коаутор са др Милутином Ђорђевићем, проф., СВЕН, Ниш, 2006.;
  3. Педагошке слагалице, СКЦ Ниш, 2009.;
  4. Методички путолази, СВен, Ниш, 2013.;
  5. Тиховање, поезија, СКЦ Ниш, 2006.;
  6. Исповест, поезија, СКЦ Ниш, 2007.;
  7. Молитва, поезија, СКЦ Ниш, 2008.
  8. Прибежишта, поезија, Свен, Ниш, 2014.
  9. Покренуо Лист просветних радника“45минута“(изашао 15. Број)
Оцене рецензената и критичара
Спец. Милосав Петровић, Ниш: Просветни преглед, 14-21.6.2007. год.: Педагогија у стиху: ... "његова поезија жанровски припада апстрактној, а често и симболичкој врсти..."
Аца М. Станојевић, публициста, Ниш: Народне новине, 24,25.1.2009. год., стр. 14 и "Молитва", 2008.: Ђорђевићеве стихове не треба само читати. Треба их ишчитавати... његова поезија код читаоца отвара врата за - још...."
Зоран Пиљевић, песник, Ниш: "Молитва": "Поезија Душана Ђорђевића саткана је од запитаности, сведочења и љубави."
Власта Н. Ценић, књижевник, Дољевац: "Речи песника Ђорђевића у збирци "Молитва" - мудре су, метафоричне, вишезначне и сликовите."
Проф. др Миливоје Р. Јовановић, Ниш: "Исповест": "Ђорђевић поседује значајну личну храброст да појаве назове правим именом... Кад песник љубави чин именује термином обред, онда је то знак узвишене емоције и однегованог укуса..."
Душан Ђорђевић Нишки, проф. педагогије, педагошки саветник,живи и ради у Нишу









Нема коментара:

Постави коментар